• македонски јазик
  • Shqip
  • English

Влекачи

Влекачи, влечуги, рептили (лат. Reptilia), — група на ‘рбетни животни во која спаѓаат змиите, гуштерите, желките, крокодилите, туатарата, како и бројни изумрени фосилни видови. Меѓу рецентните форми постојат околу 2,500 видови на змии, 3,000 видови на гуштери, близу 250 видови на желки и тортоизи и 21 вид на крокодили. Тие се распространети низ умерените и тропски региони на светот; сите се ладнокрвни (зависни од околината во однос на топлината на телото), а само неколку влекачи можат да живеат во ладните региони. Науката чиј предмет на проучување е оваа група на животни се нарекува херпетологија.

Крокодил Нилски

Најчесто живее во големи реки ,езера, мочуришта и делти на реки

повеќе

Крокодил џуџест

Активни се во текот на ноќта, а преку ден се скриени во дупки и јами.

повеќе

Бурмански питон

Не е отровен, ниту пак опасен за човекот.

повеќе

Боа Констриктор

Овие змии пленот го усмртуваат со давење.

повеќе

Анаконда жолта

Поради шарата на телото имаат одлична камуфлажа во матни води.

повеќе

Игуана

Игуаната е еден од најголемите гуштери во Америка.

повеќе

Кралски питон

При напад од предатор, тие се замотуваат во круг и ја бранат главата.

повеќе

Пченкарна змија

Таа е карактеристична по изразената жолто-портокалова боја на кожа.

повеќе

Црвеноушеста желка

повеќе

Африканска желка

Загрозени се поради губење на живеалиштата и трговија со животни.

повеќе