• македонски јазик
  • Shqip
  • English

Цицачи

Цицачите (латински: Mammalia) се животни кои ги хранат своите млади со млеко. Повеќето цицачи се прекриени со влакна или крзно и повеќето имаат специјализирани заби кои им помагаат при сечењето или џвакањето на храната. Во споредба со другите ‘рбетници, цицачите имаат високоразвиен нервен систем и покажуваат интелигенција. Во цицачи спаѓаат некои од најпознатите членови на животинското царство, како мачки, кучиња, слонови и китови, а исто така и луѓето, кои се најинтелигентните животни на планетата Земја.

МЕСОЈАДИ

Волк

Волкот е социјално животно чие виење се слуша и до 10 метри.

повеќе

Кафеава Мечка

Зимата ја поминуваат во „лажен зимски сон“ – хибернација.

повеќе

Меркат

Тие се делумно отпорни на отровот на змии и шкорпии.

повеќе

Белонос Коати

Најкарактеристично обележје на овој вид е долгата зашилена муцка.

повеќе

Морски Лав

Тие ретко се оддалечуваат повеќе од 15 км од обалата.

повеќе

МАЧКИ

Лав

Често го нарекуваат кралот на животните.

повеќе

Сибирски Тигар

Најпрепознатливото нешто за овој тигар е неговото крзно.

повеќе

Јагуар

Јагуарот е многу добар пливач и вешто се качува по дрвја.

повеќе

Леопард

Тие се во состојба својот плен да го качат на дрвјата каде го јадат.

повеќе

Рис

Рисот е најголемата европска мачка со одлично сетило за мирис и слух.

повеќе

МАЈМУНИ

Мајмун Гибон

Тие имаат најдолги раце во однос на големината на телото од сите примати.

повеќе

Мајмун Лемур

Црно-белиот опаш го употребуваат за визуелни и мирисни сигнали.

повеќе

Мајмун Мангаби

Се нарекуваат и црвенокапи мангаби поради бојата на својата глава.

повеќе

Мајмун Патас

Кога трчаат тие се едни од најбрзите мајмуни на светот.

повеќе

Мајмун Сијаманг

Тие се најкрупните мајмуни од фамилијата Гибони.

повеќе

Мајмун Мармазет

Тој е најмалиот мајмун на светот и може да застане на човекова дланка.

повеќе

Свинско-опашест Макаки

Имаат најдолги раце во однос на големината на телото.

повеќе

Мајмун Шимпанзо

Тие се човеколики мајмуни и се смета дека се предци на човекот.

повеќе

Мајмун Капучинер

Својата долга опашка ја корситат кога се качуваат по дрвјата.

повеќе

КОПИТАРИ

Пони коњ

Тоа е мал коњ, со специфични пропорции и темперамент.

повеќе

Коњ домашен

Коњот е голем копнен цицач со голема брзина, сила и издржливост.

повеќе

Камила двогрба

Можат да издржат температури од -29 до +38 целзиусови степени.

повеќе

Магаре домашно

Има карактеристично рикање кое се слуша и до 3км оддалеченсот.

повеќе

Зебра Чапманова

Карактеристични се по нивните шари кои се различни на секоја индивидуа.

повеќе

Нилски коњ

Тие брзо пливаат и се движат под вода, а уште побрзи се на копно.

повеќе

Елен лопатар

Луѓето најчесто го знаат овој вид на елен како Бамби.

повеќе

Тар

Има голема бушава грива и рамења кои се спуштаат до „колена“.

повеќе

Лама

Луѓето на Андите ги одгледуваат и како домашни животни.

повеќе

Алпака

Нивното потекло сеуште претставува мистерија која не е откриена.

повеќе

Берберска Овца

Овој вид на овци се единствени диви овци во Африка.

повеќе

Овца домашна

Добиена е со доместификација на муфлонот пред околу 12000г.

повеќе

Коза домашна

Козата е едно од најстарите припитомени животни.

повеќе

Коза џуџеста домашна

Потекнува од Камерун, од каде е разнесена низ целиот свет.

повеќе

Зебу говедо

Постојат 75 раси на зебу говедо распространети по целиот свет.

повеќе

Бизон Амерички

Ги има само во националните паркови во С. Америка и во зоолошки градини.

повеќе

Бизон Европски

Оригиналните популации на овој бизон исчезнале во 1910 година.

повеќе

ГЛОДАРИ

Зајак

Живеат во колонии, копајќи подземни тунели кои ги обложуваат со мов.

повеќе

Морско прасе

Името „морско“ го добиле поради преносот од Америка во Европа.

повеќе

Патагониска Мара

Живеат во зедница во парови, кои остануваат заедно до крај на животот.

повеќе

Бодликаво прасе

Кога е во опасност се накострешува и создава звук при тресење на боцките.

повеќе

Верверица црвена

Се среќева во шумите или градските паркови, каде се полу припитомени.

повеќе

ТОРБАРИ

Кенгур Валаби

Раѓаат по едно малечко кое престојува во торбата додека не се развие.

повеќе

СЛОНОВИ

Африкански слон

Тој е најголемиот сувоземен цицач на планетата Земја.

повеќе

Индиски слон

Овој слон може да се припитоми и користи за тешки физички работи.

повеќе