декември 12, 2016

Зеленокрила Ара

Должина 90 цм
Тежина До 100  грама
Распространетост Северен дел на ј. Америка
Живеалиште Шуми
Исхрана Семиња, плодови
Статус Вообичаен
Позната е и како црвено-зелена ара. Има делумно црвени пердуви светло-син грб и син опаш. Крилата се сини со темно-зелени горни покривни пердуви. Живеат во парови кои остануваат заедно до крајот на животот. Прават гнезда во дупки од дрвјата или во пукнатините од карпите.