• македонски јазик
  • Shqip
  • English

Informohu!

Lista e Çmimeve

Biletë e vetme

80 denarë

Biletë në grup

50 denarë

Dino Park

50 denarë

Biletë grupore për
mosha parashkollore

40 denarë

Biletë për

Baby ZOO

20 denarë

Hyrja falas për fëmijët nën 3 vjeç!

Orë pune

Nëntor – Shkurt: 09:00 – 16:00
Mars dhe Tetor: 09:00 – 17:00
Prill dhe Shtator: 09:00 – 18:00
Maj – Gusht: 09:00 – 19:00

Hapur 365 ditë në vit!

Harta e kopshtit zoologjik

Испланирај ден во ЗОО

Испланирај ден  во ЗОО
ЗебраЛавЈагуарСибирски ТигарВолкЛеопардРисМечкаМеркатБелонос КоатиМорски ЛавГибонЛемурМангабиПатасСијамангМармазетСвинско-опашест МакакиШимпанзоКапучинерПони коњКоњ пржевалскиМагареНилски коњЖирафаЕлен лопатарТарЛамаАлпакаБерберска ОвцаОвца домашнаКоза домашнаКоза џуџестаЗебу говедоБизон АмеричкиБизон ЕвропскиКамила двогрбаЗајакМорско прасеПатагониска МараБодликаво прасеКенгур ВалабиСлонКои крапТоалетТоалетКафетеријаКафетеријаЕдукативен центарЕдукативен центарМесто за одморМесто за одморМесто за одморМесто за одморМесто за одморБилетарницаВетеринарна станицаДино ПаркКафетеријаДива паткаНојСоколовидни птициПапагалиПапагалиУшест БуфПаунГулабиПапагалиКокошкаЕмуЖелкаНилски крокодилВлекачиПингвиниФламингоБејби ЗООПлатинест ФазанЛебед

Зебра

Карактеристични се по нивните шари кои се различни на секоја индивидуа.

повеќе

Лав

Често го нарекуваат кралот на животните.

повеќе

Јагуар

Јагуарот е многу добар пливач и вешто се качува по дрвја.

повеќе

Сибирски Тигар

Најпрепознатливото нешто за овој тигар е неговото крзно.

повеќе

Волк

Волкот е социјално животно чие виење се слуша и до 10 метри.

повеќе

Леопард

Тие се во состојба својот плен да го качат на дрвјата каде го јадат.

повеќе

Рис

Рисот е најголемата европска мачка со одлично сетило за мирис и слух.

повеќе

Мечка

Зимата ја поминуваат во „лажен зимски сон“ - хибернација.

повеќе

Меркат

Тие се делумно отпорни на отровот на змии и шкорпии.

повеќе

Белонос Коати

Најкарактеристично обележје на овој вид е долгата зашилена муцка.

повеќе

Морски Лав

Тие ретко се оддалечуваат повеќе од 15 км од обалата.

повеќе

Гибон

Тие ретко се оддалечуваат повеќе од 15 км од обалата.

повеќе

Лемур

Црно-белиот опаш го употребуваат за визуелни и мирисни сигнали.

повеќе

Мангаби

Црно-белиот опаш го употребуваат за визуелни и мирисни сигнали.

повеќе

Патас

Кога трчаат тие се едни од најбрзите мајмуни на светот.

повеќе

Сијаманг

Тие се најкрупните мајмуни од фамилијата Гибони.

повеќе

Мармазет

Тој е најмалиот мајмун на светот и може да застане на човекова дланка.

повеќе

Свинско-опашест Макаки

Имаат најдолги раце во однос на големината на телото.

повеќе

Шимпанзо

Тие се човеколики мајмуни и се смета дека се предци на човекот.

повеќе

Капучинер

Својата долга опашка ја корситат кога се качуваат по дрвјата.

повеќе

Пони коњ

Тоа е мал коњ, со специфични пропорции и темперамент.

повеќе

Коњ пржевалски

Денес овој вид на коњи не може да се сретне во природата.

повеќе

Магаре

Има карактеристично рикање кое се слуша и до 3км оддалеченсот.

повеќе

Нилски коњ

Има карактеристично рикање кое се слуша и до 3км оддалеченсот.

повеќе

Жирафа

Тие се највисоки од сите копнени цицачи, достигнувајќи до 5.7м висина.

повеќе

Елен лопатар

Луѓето најчесто го знаат овој вид на елен како Бамби.

повеќе

Тар

Има голема бушава грива и рамења кои се спуштаат до „колена“.

повеќе

Лама

Луѓето на Андите ги одгледуваат и како домашни животни.

повеќе

Алпака

Нивното потекло сеуште претставува мистерија која не е откриена.

повеќе

Берберска Овца

Овој вид на овци се единствени диви овци во Африка.

повеќе

Овца домашна

Добиена е со доместификација на муфлонот пред околу 12000г.

повеќе

Коза домашна

Козата е едно од најстарите припитомени животни.

повеќе

Коза џуџеста

Потекнува од Камерун, од каде е разнесена низ целиот свет.

повеќе

Зебу говедо

Постојат 75 раси на зебу говедо распространети по целиот свет.

повеќе

Бизон Амерички

Ги има само во националните паркови во С. Америка и во зоолошки градини.

повеќе

Бизон Европски

Оригиналните популации на овој бизон исчезнале во 1910 година.

повеќе

Камила двогрба

Можат да издржат температури од -29 до +38 целзиусови степени.

повеќе

Зајак

Живеат во колонии, копајќи подземни тунели кои ги обложуваат со мов.

повеќе

Морско прасе

Името „морско“ го добиле поради преносот од Америка во Европа.

повеќе

Патагониска Мара

Живеат во зедница во парови, кои остануваат заедно до крај на животот.

повеќе

Бодликаво прасе

Кога е во опасност се накострешува и создава звук при тресење на боцките.

повеќе

Кенгур Валаби

Раѓаат по едно малечко кое престојува во торбата додека не се развие.

повеќе

Слон

Тој е најголемиот сувоземен цицач на планетата Земја.

повеќе

Кои крап

Кои најчесто се чува како украсна риба во приватни езерца и води.

повеќе

Тоалет

Тоалет

Кафетерија

Кафетерија

Место за одмор

Место за одмор

Место за одмор

Место за одмор

Место за одмор

Билетарница

Ветеринарна станица

Дино Парк

Кафетерија

Дива патка

Кои најчесто се чува како украсна риба во приватни езерца и води.

повеќе

Ној

Тие се најголемите птици на светот, чие јајце тежи до 1.5 кг.

повеќе

Соколовидни птици

Папагали

Папагали

Ушест Буф

Имаат изострен вид и слух ноќе, поради што во тој период се активни.

повеќе

Паун

Една од најспектакуларните птици од оваа група.

повеќе

Гулаби

Папагали

Кокошка

Тие претставуваат најчестото домашно животно.

повеќе

Ему

Емуто е најголемата птица на Австралискиот континент.

повеќе

Желка

Нилски крокодил

Најчесто живее во големи реки, езера, мочуришта и делти на реки

повеќе

Влекачи

Пингвини

Тие се нелетачки птици кои живеат во колонии.

повеќе

Фламинго

Можат да формираат колонии и до 250000 птици.

повеќе

Бејби ЗОО

Платинест Фазан

Тој претставува мутација од златен фазан, кој го нема во дивината.

повеќе

Лебед

Pyetjet e bëra shpesh

A është i hapur kopshti zoologjik në Shkup të dielave?
Kopshti zoologjik punon çdo ditë nga viti, 365 ditë, punë dhe për të gjitha pushimet dhe ambientet.
Cilat janë orët e punës në kopshtin zoologjik?
 

Nëntor, Dhjetor, Janar dhe Shkurt nga ora 09:00 deri në 16:00
Mars dhe Tetornga ora 09:00 deri në 17:00
Prill dhe Shtatornga ora 09:00 deri në 18:00
Maj, Qershor, Korrik dhe Gushtnga ora 09:00 deri në 19:00

 

Sa kushton bileta?
Çmimi i biletës për hyrje në Kopshtin Zoologjik është 80,00 denarë, ndërsa për Dino Park është 50,00 denarë.
Sa kushton bileta për fëmijë?
Fëmijët deri në 3 vjeç nuk paguajnë biletë, ndërsa mbi 3 vjeç është 80,00 denarë
Sa kushton bileta për në Dino Parkun?
Dino Park Çmimi i biletës për është 50,00 denarë. Për vetëm 50 denarë mund të shijoni një shëtitje aventureske që ju kthen në kohën kur në Tokë jetonin kafshët më të mëdha prehistorike, dinozaurët. Ju presin 41 figura në madhësi reale, të shoqëruara me efekte zanore.
A mund t'i ushqejmë kafshët?
Ushqimi i kafshëve në kopshtin zoologjik është rreptësisht i ndaluar. Kafshët kanë pjatën e tyre ushqyese dhe marrin ushqim të shëndetshëm të klasit të parë, sipas specieve dhe nevojave të tyre. Prandaj, çdo ushqim i dhënë nga vizitorët mund t’i dëmtojë ata.
Nëse dëshironi të keni një mundësi unike për të ushqyer kafshët në prani të një kujdestari të kopshtit zoologjik, telefononi 071/269-548 dhe kontrolloni se cilat kafshë mund të planifikohen për të ushqyer.
– Nga prilli deri në tetor është hapur edhe Baby Zoo, ku fëmijët marrin një qese me ushqim për kafshët e vogla, mund t’i ushqejnë dhe përkëdhelin, por edhe të mësojnë më shumë për mbajtjen e kafshëve shtëpiake dhe qëllimi i këtij këndi është që fëmijët të rriten. ndjeshmëri dhe dashuri për kafshët.
A mund të ngasin poni?
Në periudhën e verës mund të hipni në poni me njoftim paraprak dhe çmimi është 50 denarë.
Në çfarë periudhe funksionon Baby Zoo dhe sa kushton bileta e hyrjes?
Baby ZOO punon çdo ditë në muajt e ngrohtë dhe çmimi i biletës është 20,00 denarë. Fëmijët marrin një qese me ushqim për kafshët e vogla, mund t’i ushqejnë dhe përkëdhelin, por edhe të mësojnë më shumë për mbajtjen e kafshëve shtëpiake dhe qëllimi i këtij këndi është të rrisë ndjeshmërinë dhe dashurinë për kafshët e përbashkëta mes fëmijëve.
A është e mundur të festosh ditëlindjen në Dino Park?
Për të gjitha informacionet rreth ditëlindjeve, shkoni te seksioni i festimeve të ditëlindjes në faqen tonë.
A mund të sjellim një kafshë shtëpiake në kopshtin zoologjik?
Asnjë kafshë shtëpiake nuk lejohet në kopshtin zoologjik.
A më lejohet të ngas skuter, patina me rrota ose biçikletë nëpër kopshtin zoologjik?
Ndalohet rreptësisht ngasja e çdo mjeti transporti nga vizitorët, përfshirë skuterat, rrotat ose biçikletat.
A mund t'i përkëdheli kafshët?
Ndalohet rreptësisht kapja dhe shqetësimi i kafshëve, ose kërcimi mbi gardh për t’iu afruar atyre. Duke pasur parasysh frekuencën e lartë të njerëzve, edhe kafsha më e padëmshme mund të mërzitet dhe t’ju lëndojë.

Na dërgoni një mesazh


Adresë

MK, Boulevard Ilinden 1000, Skopje 1000

 

 

Telefoni

+389 2 322 0578

 

 

Email 

zooskopje@zooskopje.com.mk

 

 

       

Ushtrues detyre i drejtorit i zologik të Shkupit

Zoran Popov

Telefoni

+389 70 233 757

Ndërmjetësi i informacionit me karakter publik

Katerina Kostova
Telefoni

+389 70 233 586

Email

кaterina@zooskopje.com.mk