• македонски јазик
  • Shqip
  • English
Orë pune

Nëntor – Shkurt: 09:00 – 16:00
Mars dhe Tetor: 09:00 – 17:00
Prill dhe Shtator: 09:00 – 18:00
Maj – Gusht: 09:00 – 19:00
Hapur 365 ditë në vit!
Hyrja falas për fëmijët nën 3 vjeç!

Дино Парк

Зачекорете во праисторискиот свет на чуда и возбуда во нашиот Дино парк, каде древните џинови „оживуваат“!

Бејби ЗОО

Искусете го шармот на преслатките бебиња животни кои ќе ви го стопат срцето.

Новости

Останете во тек со најновите вести директно од нашата зоолошка градина!

Едукација

Едуцирајте се во нашата зоолошка градина, каде дивиот свет и образованието се обединуваат!

Испланирај ден во ЗОО

Испланирај ден  во ЗОО
Зебра Лав Јагуар Сибирски Тигар Волк Леопард Рис Мечка Меркат Белонос Коати Морски Лав Гибон Лемур Мангаби Патас Сијаманг Мармазет Свинско-опашест Макаки Шимпанзо Капучинер Пони коњ Коњ пржевалски Магаре Нилски коњ Жирафа Елен лопатар Тар Лама Алпака Берберска Овца Овца домашна Коза домашна Коза џуџеста Зебу говедо Бизон Амерички Бизон Европски Камила двогрба Зајак Морско прасе Патагониска Мара Бодликаво прасе Кенгур Валаби Слон Кои крап Тоалет Тоалет Кафетерија Кафетерија Едукативен центар Едукативен центар Место за одмор Место за одмор Место за одмор Место за одмор Место за одмор Билетарница Ветеринарна станица Дино Парк Кафетерија Дива патка Ној Соколовидни птици Папагали Папагали Ушест Буф Паун Гулаби Папагали Кокошка Ему Желка Нилски крокодил Влекачи Пингвини Фламинго Бејби ЗОО Платинест Фазан Лебед

Зебра

Карактеристични се по нивните шари кои се различни на секоја индивидуа.

повеќе

Лав

Често го нарекуваат кралот на животните.

повеќе

Јагуар

Јагуарот е многу добар пливач и вешто се качува по дрвја.

повеќе

Сибирски Тигар

Најпрепознатливото нешто за овој тигар е неговото крзно.

повеќе

Волк

Волкот е социјално животно чие виење се слуша и до 10 метри.

повеќе

Леопард

Тие се во состојба својот плен да го качат на дрвјата каде го јадат.

повеќе

Рис

Рисот е најголемата европска мачка со одлично сетило за мирис и слух.

повеќе

Мечка

Зимата ја поминуваат во „лажен зимски сон“ - хибернација.

повеќе

Меркат

Тие се делумно отпорни на отровот на змии и шкорпии.

повеќе

Белонос Коати

Најкарактеристично обележје на овој вид е долгата зашилена муцка.

повеќе

Морски Лав

Тие ретко се оддалечуваат повеќе од 15 км од обалата.

повеќе

Гибон

Тие ретко се оддалечуваат повеќе од 15 км од обалата.

повеќе

Лемур

Црно-белиот опаш го употребуваат за визуелни и мирисни сигнали.

повеќе

Мангаби

Црно-белиот опаш го употребуваат за визуелни и мирисни сигнали.

повеќе

Патас

Кога трчаат тие се едни од најбрзите мајмуни на светот.

повеќе

Сијаманг

Тие се најкрупните мајмуни од фамилијата Гибони.

повеќе

Мармазет

Тој е најмалиот мајмун на светот и може да застане на човекова дланка.

повеќе

Свинско-опашест Макаки

Имаат најдолги раце во однос на големината на телото.

повеќе

Шимпанзо

Тие се човеколики мајмуни и се смета дека се предци на човекот.

повеќе

Капучинер

Својата долга опашка ја корситат кога се качуваат по дрвјата.

повеќе

Пони коњ

Тоа е мал коњ, со специфични пропорции и темперамент.

повеќе

Коњ пржевалски

Денес овој вид на коњи не може да се сретне во природата.

повеќе

Магаре

Има карактеристично рикање кое се слуша и до 3км оддалеченсот.

повеќе

Нилски коњ

Има карактеристично рикање кое се слуша и до 3км оддалеченсот.

повеќе

Жирафа

Тие се највисоки од сите копнени цицачи, достигнувајќи до 5.7м висина.

повеќе

Елен лопатар

Луѓето најчесто го знаат овој вид на елен како Бамби.

повеќе

Тар

Има голема бушава грива и рамења кои се спуштаат до „колена“.

повеќе

Лама

Луѓето на Андите ги одгледуваат и како домашни животни.

повеќе

Алпака

Нивното потекло сеуште претставува мистерија која не е откриена.

повеќе

Берберска Овца

Овој вид на овци се единствени диви овци во Африка.

повеќе

Овца домашна

Добиена е со доместификација на муфлонот пред околу 12000г.

повеќе

Коза домашна

Козата е едно од најстарите припитомени животни.

повеќе

Коза џуџеста

Потекнува од Камерун, од каде е разнесена низ целиот свет.

повеќе

Зебу говедо

Постојат 75 раси на зебу говедо распространети по целиот свет.

повеќе

Бизон Амерички

Ги има само во националните паркови во С. Америка и во зоолошки градини.

повеќе

Бизон Европски

Оригиналните популации на овој бизон исчезнале во 1910 година.

повеќе

Камила двогрба

Можат да издржат температури од -29 до +38 целзиусови степени.

повеќе

Зајак

Живеат во колонии, копајќи подземни тунели кои ги обложуваат со мов.

повеќе

Морско прасе

Името „морско“ го добиле поради преносот од Америка во Европа.

повеќе

Патагониска Мара

Живеат во зедница во парови, кои остануваат заедно до крај на животот.

повеќе

Бодликаво прасе

Кога е во опасност се накострешува и создава звук при тресење на боцките.

повеќе

Кенгур Валаби

Раѓаат по едно малечко кое престојува во торбата додека не се развие.

повеќе

Слон

Тој е најголемиот сувоземен цицач на планетата Земја.

повеќе

Кои крап

Кои најчесто се чува како украсна риба во приватни езерца и води.

повеќе

Тоалет

Тоалет

Кафетерија

Кафетерија

Место за одмор

Место за одмор

Место за одмор

Место за одмор

Место за одмор

Билетарница

Ветеринарна станица

Дино Парк

Кафетерија

Дива патка

Кои најчесто се чува како украсна риба во приватни езерца и води.

повеќе

Ној

Тие се најголемите птици на светот, чие јајце тежи до 1.5 кг.

повеќе

Соколовидни птици

Папагали

Папагали

Ушест Буф

Имаат изострен вид и слух ноќе, поради што во тој период се активни.

повеќе

Паун

Една од најспектакуларните птици од оваа група.

повеќе

Гулаби

Папагали

Кокошка

Тие претставуваат најчестото домашно животно.

повеќе

Ему

Емуто е најголемата птица на Австралискиот континент.

повеќе

Желка

Нилски крокодил

Најчесто живее во големи реки, езера, мочуришта и делти на реки

повеќе

Влекачи

Пингвини

Тие се нелетачки птици кои живеат во колонии.

повеќе

Фламинго

Можат да формираат колонии и до 250000 птици.

повеќе

Бејби ЗОО

Платинест Фазан

Тој претставува мутација од златен фазан, кој го нема во дивината.

повеќе

Лебед


Александар Глигоров

Едукатор кој во своите едукативни прошетки и работилници на наједноставен непосреден начин ги едуцира децата нашите постојани гости, запознавајќи ги со жителите на прекрасната Зоолошка градина.

Адреса

MK, Boulevard Ilinden 1000, Skopje 1000

 

 

Телефон

+389 71 269 546

 

 

Е-маил 

aleksandar.edukator@zooskopje.com.mk

 

 

 

 

НАСТАНИ

Светски ден на зебрите

31 јануари, кој беше одбележан со посета на деца од градинката “Боите на Колорес“.

Денот на вљубените

14 февруари, по повод овој ден на љубовта вработените од ЗОО направија љубовно катче.

Светски ден на мечката

23 март – Едукативна прошетка и предавање во Едукативниот центар со учениците од ООУ „Владо Тасевски“

Срна од Скопје

Ова е мое прво искуство како волонтер и навистина ми е убаво и корисно.Интересно ми е зошто и мојата мајка волонтира и секако е убаво искуство.

Ивана од Скопје

Многу убаво искуство. Редовно доаѓам. Ми се допаѓа работата со животни, а имаме многу што да научиме од ЗОО-негувателите.

Никола од Скопје

Од многу мал сакам животни и затоа веднаш прифатив волонтирање во зоолошка. Најинтересно ми е кај слоновите и жирафата. Учам многу работи и навистина е одлично.

Моника од Велес

Доаѓам од Велес затоа што многу сакам животни. Најубаво ми е во Бејби-ЗОО. Уживање е да се подготвува храна за децата кои ги хранат малите животни. Убаво искуство во секој случај.

Пријатели на Скопје ЗОО

Division е реномирана full service маркетинг агенција која обезбедува исклучителни услуги од своето основање во 2001 година. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, тие постојано креираат иновативни и ефективни маркетинг решенија за нивните клиенти од домашен и регионален пазар.