август 23, 2016

Муфлон

Должина 82 – 128 цм
Опаш 7 – 15 цм
Тежина 20 – 58 кг
Распространетост Јужна и средна Европа
Живеалиште Карпести предели, планински пасишта и шуми
Исхрана Растителна (плодови, кора од дрвја, трева)
Статус Осетлив
Европскиот муфлон потекнува од Корзика и Сардинија (острови во Средоземно Море) и добро се прилалгодил за живот на многу места во светот. Мажјаците имаат големи тешки рогови долги до 90 цм а женките или имаат многу мали или воопшто ги немаат. Живеат во гстада од 20 – 30 индивидуи и најчесто се активни во сумрак и во текот на ноќта. Се парат од на есен во Октомври и Ноември . Гравидниот период трае 5 месеци, женката раѓа до 2 млади кои цицаат до 6 месеци. Од пролет до есен стадата женки со нивните млади живеат одделно од мажјаците. Често се изловувани поради нивните прекрасни рогови како трофеи.