декември 13, 2016

Европски твор

Должина 20 – 40 цм
Опаш/strong> 13 цм
Тежина 700 – 1500 г
Распространетост Европа
Живеалиште Шуми во близина на вода
Исхрана Мали цицачи, мали птици
Статус Вообичаен
Потекнува од дивиот Твор (Mustela putorius). Бојата на крзното варира од кафена, црна, бела или сите три заедно. Поголемиот дел од денот 14 -18 часа го минуваат во спиење а активни се во сумрак и рано утро. Околу аналниот отвор имаат мирисни жлезди чиј секрет го испушта кога е во опасност. Низ целиот свет ги чуваат како домашни миленичиња.