• македонски јазик
  • Shqip
  • English

Get informed!

Price list

Single ticket

80 denars

Group ticket

50 denars

Dino Park

50 denars

Group ticket for
preschool age

40 denars

Ticket for

Baby ZOO

20 denars

Free entry for children under 3!

Working hours

November – February: 09:00 – 16:00
March and October: 09:00 – 17:00
April and September: 09:00 – 18:00
May – August: 09:00 – 19:00

Open 365 days a year!

Map of the ZOO

Испланирај ден во ЗОО

Испланирај ден  во ЗОО
ЗебраЛавЈагуарСибирски ТигарВолкЛеопардРисМечкаМеркатБелонос КоатиМорски ЛавГибонЛемурМангабиПатасСијамангМармазетСвинско-опашест МакакиШимпанзоКапучинерПони коњКоњ пржевалскиМагареНилски коњЖирафаЕлен лопатарТарЛамаАлпакаБерберска ОвцаОвца домашнаКоза домашнаКоза џуџестаЗебу говедоБизон АмеричкиБизон ЕвропскиКамила двогрбаЗајакМорско прасеПатагониска МараБодликаво прасеКенгур ВалабиСлонКои крапТоалетТоалетКафетеријаКафетеријаЕдукативен центарЕдукативен центарМесто за одморМесто за одморМесто за одморМесто за одморМесто за одморБилетарницаВетеринарна станицаДино ПаркКафетеријаДива паткаНојСоколовидни птициПапагалиПапагалиУшест БуфПаунГулабиПапагалиКокошкаЕмуЖелкаНилски крокодилВлекачиПингвиниФламингоБејби ЗООПлатинест ФазанЛебед

Зебра

Карактеристични се по нивните шари кои се различни на секоја индивидуа.

повеќе

Лав

Често го нарекуваат кралот на животните.

повеќе

Јагуар

Јагуарот е многу добар пливач и вешто се качува по дрвја.

повеќе

Сибирски Тигар

Најпрепознатливото нешто за овој тигар е неговото крзно.

повеќе

Волк

Волкот е социјално животно чие виење се слуша и до 10 метри.

повеќе

Леопард

Тие се во состојба својот плен да го качат на дрвјата каде го јадат.

повеќе

Рис

Рисот е најголемата европска мачка со одлично сетило за мирис и слух.

повеќе

Мечка

Зимата ја поминуваат во „лажен зимски сон“ - хибернација.

повеќе

Меркат

Тие се делумно отпорни на отровот на змии и шкорпии.

повеќе

Белонос Коати

Најкарактеристично обележје на овој вид е долгата зашилена муцка.

повеќе

Морски Лав

Тие ретко се оддалечуваат повеќе од 15 км од обалата.

повеќе

Гибон

Тие ретко се оддалечуваат повеќе од 15 км од обалата.

повеќе

Лемур

Црно-белиот опаш го употребуваат за визуелни и мирисни сигнали.

повеќе

Мангаби

Црно-белиот опаш го употребуваат за визуелни и мирисни сигнали.

повеќе

Патас

Кога трчаат тие се едни од најбрзите мајмуни на светот.

повеќе

Сијаманг

Тие се најкрупните мајмуни од фамилијата Гибони.

повеќе

Мармазет

Тој е најмалиот мајмун на светот и може да застане на човекова дланка.

повеќе

Свинско-опашест Макаки

Имаат најдолги раце во однос на големината на телото.

повеќе

Шимпанзо

Тие се човеколики мајмуни и се смета дека се предци на човекот.

повеќе

Капучинер

Својата долга опашка ја корситат кога се качуваат по дрвјата.

повеќе

Пони коњ

Тоа е мал коњ, со специфични пропорции и темперамент.

повеќе

Коњ пржевалски

Денес овој вид на коњи не може да се сретне во природата.

повеќе

Магаре

Има карактеристично рикање кое се слуша и до 3км оддалеченсот.

повеќе

Нилски коњ

Има карактеристично рикање кое се слуша и до 3км оддалеченсот.

повеќе

Жирафа

Тие се највисоки од сите копнени цицачи, достигнувајќи до 5.7м висина.

повеќе

Елен лопатар

Луѓето најчесто го знаат овој вид на елен како Бамби.

повеќе

Тар

Има голема бушава грива и рамења кои се спуштаат до „колена“.

повеќе

Лама

Луѓето на Андите ги одгледуваат и како домашни животни.

повеќе

Алпака

Нивното потекло сеуште претставува мистерија која не е откриена.

повеќе

Берберска Овца

Овој вид на овци се единствени диви овци во Африка.

повеќе

Овца домашна

Добиена е со доместификација на муфлонот пред околу 12000г.

повеќе

Коза домашна

Козата е едно од најстарите припитомени животни.

повеќе

Коза џуџеста

Потекнува од Камерун, од каде е разнесена низ целиот свет.

повеќе

Зебу говедо

Постојат 75 раси на зебу говедо распространети по целиот свет.

повеќе

Бизон Амерички

Ги има само во националните паркови во С. Америка и во зоолошки градини.

повеќе

Бизон Европски

Оригиналните популации на овој бизон исчезнале во 1910 година.

повеќе

Камила двогрба

Можат да издржат температури од -29 до +38 целзиусови степени.

повеќе

Зајак

Живеат во колонии, копајќи подземни тунели кои ги обложуваат со мов.

повеќе

Морско прасе

Името „морско“ го добиле поради преносот од Америка во Европа.

повеќе

Патагониска Мара

Живеат во зедница во парови, кои остануваат заедно до крај на животот.

повеќе

Бодликаво прасе

Кога е во опасност се накострешува и создава звук при тресење на боцките.

повеќе

Кенгур Валаби

Раѓаат по едно малечко кое престојува во торбата додека не се развие.

повеќе

Слон

Тој е најголемиот сувоземен цицач на планетата Земја.

повеќе

Кои крап

Кои најчесто се чува како украсна риба во приватни езерца и води.

повеќе

Тоалет

Тоалет

Кафетерија

Кафетерија

Место за одмор

Место за одмор

Место за одмор

Место за одмор

Место за одмор

Билетарница

Ветеринарна станица

Дино Парк

Кафетерија

Дива патка

Кои најчесто се чува како украсна риба во приватни езерца и води.

повеќе

Ној

Тие се најголемите птици на светот, чие јајце тежи до 1.5 кг.

повеќе

Соколовидни птици

Папагали

Папагали

Ушест Буф

Имаат изострен вид и слух ноќе, поради што во тој период се активни.

повеќе

Паун

Една од најспектакуларните птици од оваа група.

повеќе

Гулаби

Папагали

Кокошка

Тие претставуваат најчестото домашно животно.

повеќе

Ему

Емуто е најголемата птица на Австралискиот континент.

повеќе

Желка

Нилски крокодил

Најчесто живее во големи реки, езера, мочуришта и делти на реки

повеќе

Влекачи

Пингвини

Тие се нелетачки птици кои живеат во колонии.

повеќе

Фламинго

Можат да формираат колонии и до 250000 птици.

повеќе

Бејби ЗОО

Платинест Фазан

Тој претставува мутација од златен фазан, кој го нема во дивината.

повеќе

Лебед

Frequently asked questions

Is the Zoo in Skopje open on Sundays?
The zoo works literally every day of the year, 365 days, we also work on all holidays and weekends.
What are the working hours in the Zoo?
 

November, December, January and February from 09:00 to 16:00
March and Octoberfrom 09:00 to 17:00
April and Septemberfrom 09:00 to 18:00
May, June, July and Augustfrom 09:00 to 19:00

 

How much is the price of the ticket?
The price of the entrance ticket to the Zoo is 80,00 denars, and for the Dino Park it is 50,00 denars
How much is a ticket for children?
Children up to 3 years old do not pay a ticket, and over 3 years old it is MKD 80.00
How much is the ticket for the Dino Park?
The price of the ticket for Dino Park is MKD 50.00. For only 50 denars you can enjoy an adventure walk that takes you back to the time when the largest prehistoric animals lived on Earth, the dinosaurs. 41 figures in real size await you, accompanied by sound effects.
Can we feed the animals?
Feeding the animals in the Zoo is STRICTLY PROHIBITED. The animals have their own nutritional feeding plate and receive first-class healthy food, according to their species and needs. Therefore, any food given by visitors can harm them.

If you want to have a unique opportunity to feed animals in the presence of a zookeeper, call 071/269-548 and check which animals can be scheduled for feeding.

– From April to October, the Baby ZOO is also open, where children receive a bag of food for small animals, they can feed and pet them, but also learn more about keeping pets, and the goal of this corner is for children to increase empathy and love for animals.

Can ponies be ridden?
In the summer period from May to September, every weekend there is pony horse riding for small children at a price of MKD 50,000.
What period does the Baby Zoo work and how much is the entrance ticket?
Baby ZOO works every day in the warm months and the ticket price is 20,00 denars. Children receive a bag of food for small animals, they can feed and pet them, but also learn more about keeping pets, and the goal of this corner is to increase empathy and love for animals in common among children.
Is it possible to celebrate a birthday in Dini Park?
For all information about birthdays, go to the birthday celebration section of our site.
Can we bring a pet to the Zoo?
No pet is not allowed in the Zoo.
Am I allowed to ride a scooter, roller skates or bicycle through the Zoo?
The riding of any means of transportation by visitors, including scooters, rollerblades or bicycles, is strictly prohibited.
Can I pet the animals?
It is strictly forbidden to catch and disturb the animals, or to jump over the fence to get closer to them. Given the high frequency of people, even the most harmless animal can get upset and hurt you.

Send us a message


Address

MK, Boulevard Ilinden 1000, Skopje 1000

 

 

Telephone

+389 2 322 0578

 

 

E-mail 

zooskopje@zooskopje.com.mk

 

 

       

Acting Director of the Skopje Zoo

Zoran Popov

Telephone

+389 70 233 757

Information broker of public character

Katerina Kostova
Telephone

+389 70 233 586

E-mail

кaterina@zooskopje.com.mk