октомври 1, 2016

Елен лопатар

Должина 1.3 – 1.9 м
Опаш 14 – 25 цм
Тежина 30 – 150 кг
Распространетост Европа
Живеалиште Ливади , шуми
Исхрана растителна
Статус вообичаен
Овој вид срна има црн појас околу муцката и бели флеки на брадата и грлото. Белите влакна на задниот дел од телото се накострешуваат кога животните се вознемирени. кај женките имаат облик на  срце а кај мажјаците на бубрег. Живеат во групи предводени од алфа женка. Мажјакот има рапаво роговје  со три врва.