декември 13, 2016

Тамарин

Должина 20.5 – 28 цм
Опаш 11.5 –  16 цм
Тежина 400 – 500 г
Распространетост Јужна Америка
Живеалиште Влажни тропски шуми
Исхрана Овошни плодови, инсекти, жаби, гуштери
Статус Осетлив
Тамаринот е тропски мајмун кој името го добил по црвенкастата боја на влакното по дланките и прстите. Спаѓа во групата на мајмуни од новиот свет. Живеат на дрвјата во групи од 4 до 15 индивидуи и само една женка забременува која младите ги носи од 140-170 денаи најчесто породува две млади за кои се грижи целата група. Тамарините се одлични скокачи и можат да прескокнат големи растојанија помеѓу гранките и до 18 м. Најчести предатори им се мали мачки, птици грабливки и змии. Нивниот статус е доста ризичен и се загрозени со исчезнување на видот поради сечењето на шумите кои се нивни живеалишта.