декември 13, 2016

Снежен був

Должина 65 – 75 цм
Тежина 1 – 2.3 кг
Распространетост Циркумополарно (околу Арктик), Аљаска, Грендланд, С. Русија
Живеалиште Отворени станишта, тундра, замрзнати брегови
Исхрана Месојад, мали цицачи (леминзи), барски птици
Статус Чест вид
Белиот Був се карактеризира по белата боја на пердувите која евулутивно настанала поради местото на живеење односно прилагодувањето на условите за живот. Густината на пердувите кои ги има и на нозете и на клунот им овозможува добра изолација од студениот воздух. Имаат полов диморфизам мажјакот и женката се разликуваат морфолошки, женката е поголема и има кафаеавкасти пеги по телото поради камуфлажа во текот на несењето јајца. Најчесто се активни во сумрак или в зори. Многу време поминува на земја или стоејќи на ниските карпи. Нивната бројност директно зависи од бројноста на Леминзите (глодари) кои им се главен извор на храна.