август 21, 2016

Сибирски Тигар

Должина 130 – 280 цм
Опаш 60 – 110 цм
Тежина 100 – 300 кг
Распространетост Северна/Источна Кина , Источна Русија и Јужна Кореа
Живеалиште Шуми и планини
Исхрана Месојад
Статус Загрозен
Овој подвид на тигар е најголемата мачка на светот познат уште и како Амурски, Манџуриски или Усуриски тигар. Лови ноќе и може одеднаш да изеде и до 40 кг месо, а по 5-6 дена се враќа да го дојаде пленот. Мажјаците живеат и ловат сами додека женките живеат со младите до две ипол години возраст и  потоа повторно се парат. Најголема закана за опстанокот на овој подвид тигри е криволовот и сечењето на шумите. Најчесто ги убиваат поради крзното и заради потребите на традиционалната кинеска медицина. Во дивината има останато 300 до 370 единки од овој подвид тигар