октомври 1, 2016

Рис

Должина 80 – 130 цм
Опаш 11 – 25  цм
Тежина 12 – 38  кг
Распространетост Европа и Азија
Живеалиште Планини и шуми
Исхрана Месојад
Статус Вообичаен
Рисот е најголема европска мачка . Живее сам освен во периодот на парење . Рисот е претежно активен ноќе и има одлично развиено сетило за мирис и слух.  Има кратко тело , влакненца на врвовите на ушите по што и се карактеризира  и влакна на образите . Крзното може да биде обоено на три начини со линии претежно точкасто  и еднобојно . Најголема закана за опстанокот на рисот е ловот  на одредени видови кози срни  е елни кои се главен дел од неговата исхрана . Во р Македонија Рисот е заштитен со закон за ловство и и трајно забранет.