Паун

Паун   (Pavo cristatus)


Должина: 1,8 – 2,3 cm
Тежина: 4 – 6 kg
Распространетост: ј. Азија
Живеалиште: шуми 
Исхрана: инсекти, плодови, семиња, лисја
IUCN статус: вообичаен (LC)

Мажјакот е една од најспектакуларните птици од оваа група, со плава боја на пердувите и долги перја на опашот кој е шират како лепеза. Таа "лепеза" не е опаш, туку продолжени покривни опашни пердуви. 
Живее во помали групи од 1 мажјак и 4 – 5 женки. 
Често се јавуваат со остар и продорен глас.