октомври 1, 2016

Мангаби

Должина 50 – 60 цм
Опаш 60 – 75 цм
Тежина 10 кг
Распространетост Западна Африка
Живеалиште тропски дождовни шуми
Исхрана овошје, млади листови , семки , трева , инсекти
Статус Загрозен
Овој мајмун уште се нарекува и црвенокап мангаби поради црвената боја на влакната од главата. Бојата на лицето им е розево-сива  и имаат јамички под образите. Живеат во групи и до 90 единки заедно мажјаци женки и млади но хиерархијата ја воспоставуваат мажјаците  но за разлика од другите мајмуни од одвој род и подредените мажјаци може да се парат . Се движат по површината на земјата, се  хранат преку ден најчесто со оревовидни плодови кои лесно ги кршат со јаките вилици и острите заби .