август 18, 2016

Лав

Должина 170 – 250 цм
Опаш 90 – 110 цм
Тежина 159 – 250 кг
Распространетост Африка Азија ( шума Гир )
Живеалиште Савани  и  полупустини
Исхрана Месојад
Статус Чувствителен
Поради раскошната грива често го нарекуваат цар на животните. Создава цврсто поврзани трајни чопори сочинети од еден или повеќе возрасни мажјаци, неколку женки и нивните млади. Ловат во групи каде главна улога имаат лавиците. Азискиот лав е помал од африканскиот и има кожен набор на средината од стомакот и мажјаците се со помала грива.