Каролина патка

Каролинка патка   (Aix sponsa)


Должина:   47 – 54 цм 
Тежина : 600 – 680 г   
Распространетост: С. Америка     
Живеалиште:  Езера , реки , бари  
Исхрана: инсекти , семки , лисја ,трева  
Статус  вообичаен 

Патката каролинка спаѓа во групата мали водни птици . Главата на мажјакот е со зелена сина и виолетова боја и со две бели паралелни линии  од базата на клунот  до задниот дел на главата . кај нив очите и базата на клунот се црвени , градите кафено-портокалови , страните бронзени  а грбот и опашката се црни . Женките се кафеавкасто-сиви  со бели прстени околу очите  бело грло и сиви гради . Поради ваквиот колоритет се едни од најубавити паткообразни птици . При опасност мајките испуштаат крик на аларм  за да ги заштитат своите млади .