октомври 1, 2016

Кафеава Мечка

Должина 11.6 – 2.5 м
Опаш 5 – 20 цм
Тежина 120 – 1000  кг
Распространетост С. Америка , Европа , Азија
Живеалиште шуми , планини , ливади
Исхрана плодови  , корења , инсекти , јајца , рбетници
Статус чувствителен
Мечките се движат полека со сите пет прсти и петицата  ( плантиградно  движење ) но во случај на потреба можат да се движат многу брзо . Зимата ја поминуваат во мирување , кога се повлекуваат во живеалиштата ( дувла ) и паѓаат во состојба на лажен зимски сон – хибернација . Во јужните подрачја некои мечки можат да останат активни и во текот на зимата . Само две од осум видови мечки не се загрозени . Главна закана за мечките се  ловот и сечењето на шумите . Во република македонија мечките се заштитени со закон .