октомври 1, 2016

Јагуар

Должина 110 – 190 цм
Опаш 45 – 75  цм
Тежина 36 – 160  кг
Распространетост Средна и Јужна . Америка
Живеалиште Тропски шуми  и  савани
Исхрана Месојад
Статус Речиси загрозен
Јагуарот наликува на леопардот но се разликуваат по шарата на крзното и мускулестото тело . Крзното е со црни дамки  групирани во розета во чија средина за разлика од леопардот има центална  дамка . Јагуарот е многу добар пливач и вешто се качува по дрвјата каде најчесто лови . Со јаките вилици може да отвори оклоп од желка . Најголема опасност за опстанокот на овој вид на мачки е изловувањето и сечењето на шумите.