октомври 1, 2016

Гну

Должина 1.5 – 2.4 м
Опаш 60 – 100 цм
Тежина 140 – 290 кг
Распространетост  Јужна и Источан  Африка
Живеалиште Ливади савани
Исхрана растителна
Статус вообичаен
Гнуто спаѓа во групата антилопи и го карактеризира  големата глава со долга робусна муцка , рогови како кај кравите и долг црн опаш. Бојата на крзното варира од  сива до темно кафена . На грбот има долги црни влакна . Мажјаците се поголеми и потемни од женките . Живеат во големи стада.