Долгоушест шумски був

Долгоушест шумски був   (Gyps fulvus )


Должина: 55 – 70 cm
Тежина: 1,5 – 4 kg
Распространетост: Европа, Азија
Живеалиште: шуми, планини
Исхрана: глодари, зајци, птици

Оваа птица е една од најголемите птици буфови. 
Активна е од самрак до зори, поради што има изострен вид и слух ноќе. 
Впечатлива е по големите, портокалови очи, и препознатливите ушни перчиња на главата.