Обичен фазан

Обичен  фазан  (Phasianus colchicus)


Должина: 70 – 90 cm
Тежина: 1 –1.5  kg
Распространетост:  Азија  Европа и с. Америка
Живеалиште: планини, шуми
Исхрана: семиња, лисја, инсекти, црви
IUCN статус: чувствителен (LC)

Обичниот фазан е широко распространет вид за кој се смета дека потеклото му е од Русија Карактеристичен е по белиот прстен околу вратот , пердувите по телото кафеава боја  со црни дамки , голо и црвено лице и виолетово-зелен одсјај на пердувите на главата . 
Испуштаат јак звук особено кога предупредуваат ( кеек-кеек-кеекеккеее-кеек )
Имаат изразен полов диморфизам -  кај женката пердувите се сиво -кафени.