август 23, 2016

Антилопа Еланд

Должина 2.1 – 3.5  м
Опаш 60 – 90   цм
Тежина 300 – 1000 кг
Распространетост Средна и Јужна Африка
Живеалиште Ливади, савани, полупустини
Исхрана Растителна
Статус Вообичаен
Дава вида на Еланд се представници на најголемите антилопи и најмногу потсетуваат на кравите . Имаат спирални рогови кои кај мажјаците се поизразени и може да бидат долги и до 1.2 метри . Обичниот еланд има сивкасто –жолто – кафена боја на телото со црна пруга  по средината на грбот и до 15 млечно бели попречни  пруги по телото . Трчаат со брзина до 70 км на час.